Yurtiçi Kargo Şubesinin Tüketici Haklarını Çiğnemesi ve Umursamazlığı

Hepsiburada.com’dan şipariş ettiğim ürünleri, kargoları adrese teslim olmasına rağmen, geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günleri gidip bizzat Yurtiçi Kargo şubesinden teslim almak zorunda kaldım. Yurtiçi Kargo’nun sloganı “söz verdiğimiz gibi” keşke verilen sözü tutsalar.

Çalıştığım ofisin bulunduğu iş merkezi 24 saat açık, ofiste her zaman en az 5 kişi var, ve malum Yurtiçi Kargo şubesine yaklaşık 250 m. uzaklıkta. Ancak şubedeki paketleri dağıtmadıkları gibi, akşamüstü birde sisteme şu notu işliyorlar. “Müşteri adreste bulunamadı, not bırakıldı.”  Bu not şunu diyor aslında; “Gel paketini şubeden al yoksa 3 gün bekleyip iade edilecek.”

Mecburen gidiyorum durumu izah ediyorum, gelmediniz, sizin dağıtım saatlerinizde ofis açıktı diye anlatıyorum. Cevapları; aslında yetişmedi, sizin paketiniz yarın dağıtıma çıkacak oluyor. İkametgâh adresime yakın olan Yurtiçi Kargo Şubesi paketi dağıtıma çıkarmasa bile, akşamüstü sisteme girdiği not “Teslim edilemedi, ilk dağıtım gününde dağıtıma çıkarılacak.” oluyor. Ancak işyerime yakın olan şube başka firmaya bağlı(?) herhalde ki ya da şahsi şube (acente) olması nedeniyle böyle yapmıyor ve beni şubeye sürüklüyor. (Şubelerini denetlemeyen Yurtiçi Kargo’yu kınıyorum, isminizi/markanızı/ticari ünvanınızı kullanıyorlar, bu kadar mı denetliyorsunuz?)

Ayrıca son teslim almaya gittiğim paket için 45 dakika şube (acente) müdürü ile tartıştım, paketi teslim almadan önce kontrol etmeye izin vermiyor. İmza atıp teslim alayım sonrasında birlikte açalım diyorum kabul etmiyor. Ürünün hasarlı çıkması ya da paketten farklı ürün çıkması durumunda tutanak tutmayacağını, bu durumun onların problemi olmadığını, şubeyi ya da firmayı bağlamadığını, konunun satıcı ve alıcı arasında olduğunu söylüyor. Ben durumu nasıl ispat edeceğim diyorum, beni ilgilendirmez diyor. Daha önce hasarlı ürün için ikametgâh adresime yakın olan Yurtiçi Kargo Şubesi tarafından tutulan tutanağı gösterdiğimde, kendi şubesinin böyle çalışmadığını böyle bir uygulamanın ve tutanaklarının olmadığını söylüyor.

Üstelik Yurtiçi Kargonun http://www.yurticikargo.com/gonderi-rehberleri/Sayfalar/Tasima-Kurallari.aspx adresindeki Taşıma Kuralları sayfasında;

TeslimTaahhudu

Gönderiyi teslim alma aşamasında kargonun herhangi bir yerinde ıslanma, ezilme görmeniz durumunda veya gönderinin her hangi bir şekilde hasarlandığına dair şüpheniz var ise; teslim alma aşamasında gerekli kontrol için tutanak tutulmasını talep etmeniz gerekmektedir. İlgili tutanak yetkilimizle beraber doldurulacak olup, bu işlem öncesi gönderinin teslim alındığına dair imza atılması gerekmektedir. İlgili tutanak dâhilinde gerekli değerlendirmeler yapılacak olup, gönderide taşıma esnasında oluşan bir hasar veya zayiat tespit edilirse Yurtiçi Kargo’nun tazmin sorumluluğu çerçevesinde gerekli işlemler yapılacaktır. Kargoyu teslim alma durumunda, yetkiliye iletilmeyen veya sonrasında yapılacak talepler kabul edilmeyecektir. yazmakta, fakat bu durum kendi krallığını ilan etmiş acente müdürünü hiç bağlamıyor. O çok kargo olduğundan herkesin paketi açmayı talep etmesi durumunda yetişemeyeceğinden bahsediyor. Ancak ben taahhüt edilenden fazlasını talep etmiyorum bunu anlamak istemiyor.

Aşırı ısrarım, Yurtiçi Kargo Genel Merkezi’ne telefon etmeye çalışmam, ancak saatin 19:00 ’u geçmiş olması sebebiyle kimseye ulaşamam sonrası ve vazgeçmeyeceğimi anlaması üzerine; imza atıp paketi teslim almam akabinde paketi birlikte açmayı ve ürünün hasarlı olması durumunda tutanak tutmayı kabul ediyor. Ancak “Bunu alışkanlık haline getirmeyin.” diye de uyarmayı ihmal etmiyor.
Paketimi almak için bu söze tepki vermedim. Paketi açtık sorunsuz olan ve sağlam ürünümü aldım ve çıktım.

Olayla ilgili hem Hepsiburada.com’a hem Yurtiçi Kargo’ya şikayette bulundum, sonucu bekliyorum. Sloganları “Söz verdiğimiz gibi” ancak verdikleri sözü tutmayan bir şubeleri var, haklarında bir sürü şikayet var. İlerleyen zamanda şubenin tutumunu da göreceğiz.

Sonuç: Şikayetimin üzerinden 15 gün geçti ancak kargo şirketi hiçbir şekilde ne e-posta ne de telefon yoluyla iletişime geçmedi. Zaten müşteri memnuniyeti odaklı çalışmadıklarını da bildiğim için tahmin ediyordum böyle olacağını. Hepsiburada.com ise 24 saat içinde şikayetimi yanıtlayarak, durum ile ilgili hem bölge müdürlüğünün hem de kargo şubesinin uyarıldı bilgisini verdi. Yurtiçi Kargo’nun ve malum şubesinin umrunda oldu mu? Hiç sanmıyorum.

İnsanlarımız hakkını aramayı öğrenmedikçe güzel ülkemde bu ve bunun gibi olaylar yaşanmaya devam edecek maalesef.

Hoş ve hoşça kalın.

Yorum yapın