Eski Sürüm Uyap Editör & Firefox & Java

ude-uyapÇeşitli sebeplerle Uyap Doküman Editörü'nün eski sürümlerine ihtiyaç duyduğumuz zamanlar olabiliyor.
Çünkü java tabanlı bu editör çok problemli ve e-imzanız ile UYAP'a evrak gönderebilmek için mecburen kullanmak zorundasınız. Bir önceki sürümde çalışan özellik son sürümde çalışmayabiliyor ve geri dönmek istiyorsunuz. Ama kurulum klasörünü yedek almadıysanız böyle bir şansınız da olmuyor.

Bu nedenle düzgün çalışan uyap doküman editörlerinin kur paketlerini (bazen de kurulum klasörlerini) yedekleyip saklıyorum. İşinize yarayacağını düşünerek bunları paylaşmaya karar verdim.
(Kur paketi şeklinde olmayanların içindeki dosyaları kopyalayıp, "C:\Uyap\Uyap Kelime Islemci" konumunda bulunan uyap kurulum klasörüne yapıştırın, çalışacaktır.)
Uyap Editör'ün Eski Sürümlerine bu bağlantıdan erişebilirsiniz.

E-imza okuyucunuzu tanıtmak için Palma 2.0 kullanmanızı öneririm, yeni sürüm Palma 2.1 her ne kadar aynı işi görse de, aygıt yöneticisinde akıllı kart tanınamadı uyarısı veriyor.
Palma 2.0'a bu bağlantıdan erişebilir ve indirebilirsiniz.

Bildiğiniz gibi Uyap'a Google Chrome tarayıcısı ile giriş yapamıyoruz, çünkü java desteği Google Chrome tarayıcısından kaldırıldı. Güncelleme özelliğini devre dışı bırakarak eski sürüm Google Chrome tarayıcıları ile giriş yapabiliyorduk ve kullanıyorduk, ancak uyap.gov.tr 'nin son arayüz güncellemesinde Uyap'a girişi Google Chrome tarayıcısı için tamamen engellediler.
Aslında çok da iyi oldu, böylece hepimiz Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen açık kaynak tarayıcı Mozilla Firefox'u kullanıyoruz, Firefox diğer bütün tarayıcılara göre çok daha esnek ve özelleştirilebilir bir tarayıcıdır.
Mozilla Firefox muadili (mozilla tabanlı alternatif) tarayıcı arıyorsanız, Comodo Ice Dragon (kurduktan sonra ayarlardan Türkçe dil seçilebilir) ya da Pale Moon (Türkçe Dil Paketi mevcut) kullanmanızı öneririm. (Bu paragrafta yazılanlar sadece elektronik imza ile giriş için geçerlidir, mobil imza kullanarak her tarayıcı ile giriş yapılabilmektedir.)
Firefox'a bu bağlantıdan, Comodo Ice Dragon'a bu bağlantıdan, Pale Moon'a bu bağlantıdan erişebilir ve indirebilirsiniz.
(Palemoon Türkçe Dil dosyasını bu bağlantıdan, dili değiştirmek için gerekli eklentiyi bu bağlantıdan indirebilirsiniz. Şu an Tükçe dil desteği verilmiyor ama sorun değil.)

Tabi ki Uyap'a giriş ve Uyap Doküman Editör'ünün çalışması için gerekli programımız tüm platformlarda çalışabilen Java'nın sistemimizde kurulu olması gerekmektedir.
Java kurulumundan sonra https://avukat.uyap.gov.tr – https://www.turkiye.gov.tr – https://barokart.com.tr sitelerini "İstisna Siteler Listesine" eklemeniz bu sitelere e-imza ile girişlerinizde problem yaşamanızın önüne geçecektir. (Denetim Masası > Programlar > Java > Security Sekmesi > Exception Site List > Edit Site List > Add Butonu > her satırda bir site adresi olacak şekilde yukarıdaki üç siteyi ekleyin > Ok butonuna basarak işlemi bitirin.
Java'nın son sürümüne bu bağlantıdan erişebilir ve indirebilirsiniz.

Office programı olarak açık kaynak Libre Office kullanabilirsiniz. Türkçe desteği vardır.
(Alternatif olarak Open Office kullanabilirsiniz, ancak Libre Office tavsiye ederim.)
Libre Office Kurulum Paketlerine ve Türkçe Yardım Dosyalarına bu bağlantıdan erişebilir ve indirebilirsiniz.

Hoş ve hoşça kalın.

“Eski Sürüm Uyap Editör & Firefox & Java” üzerine 5 yorum

  1. Merhaba! En son Uyap 4.1.4 versiyonunu yükledim açılır menülerden font boyutu menüsüne tıklayınca uyap menüler birbirine giriyor. Saçma sapan görüntüler çıkıyor yazma sayfası sağ tarafa kayıyor. Uyap 3.4.7 den sonraki tüm sürümlerde aynı hatayı alıyorum. Çözüm öneriniz nedir? Teşekkürler.

    Yanıtla
  2. Uyap döküman editör ile yazılmış belgeleri son sürümde açamaıyordum,ancak eski sürümleri yükleyerek açabiliyordum. Sebebini bilmiyorum. uki klasörünü sildim. Tekrar son sürümü kurdum. Şimdi açabiliyorum. Teşekkürler

    Yanıtla
  3. Çalışan Uyap durup dururken açılmamaya açılmamaya başladı, ne yaptıysak işe yaramadı. Eski sürümlerden birini yükledik, hallettik. Çok teşekkür ederiz.

    Yanıtla

Yorum yapın