(Dual Boot) Ubuntu – Windows Saat Problemi Çözümü (2 farklı yöntem)

Ubuntu ile birlikte Windows kullanıyorsanız, Ubuntu’dan Windows’a geçtiğinizde saat farkı oluştuğunu biliyorsunuzdur. Yanlış saat size bir çok sorun çıkarır, başınızı olmadık dertlere sokar… Windows, saati Ubuntu gibi her açılışta değil haftada bir kez eşitler. Bu yüzden bilgisayar saatini ya siz düzelteceksiniz ya da bir hafta eşitlenmesini bekleyeceksiniz.  (:

Her seferinde bu düzeltmeyi elle yapmak çok sıkıcı bir iştir, ama bu düzeltmeyi en basit şekilde buradan indireceğiniz NetTime ile otomatik olarak yapabilirsiniz. Böyle basit bir iş için progam kullanmam diyorsanız, Windows’un Görev Zamanlayıcısı ile her açılışta saati güncellemesini sağlayabilirsiniz. Nasıl yapıldığına dair burada uzun uzun resimli anlatım yapmak istemiyorum, o nedenle nasıl yapıldığını ayrıntılı olarak görmek isteyenler için yazının sonunda kaynak olarak kullanabileceğiniz ingilizce bir bağlantı vereceğim.

Buradaki bağlantıdan indireceğiniz görev dosyasını (xml dosyasıdır içeriğini inceleyebilirsiniz) hiç uğraşmadan Windows’un Görev Yöneticisine ekleyebilirsiniz. Her açılıştan 30 sn. sonra saati internet zaman sunucuları ile eşitleyecektir. (30 sn. süre bilgisayarınızın ilk açılışında ağ bağlantısının gecikmesi ihtimali göz önüne alınarak eklenmiştir. İsterseniz tetikleyiciyi düzenleyerek bu süreyi uzatabilir ya da kaldırabilirsiniz.)

Görev dosyasını indirdiyseniz, Denetim Masası > Yönetimsel Araçlar > Görev Zamanlayıcı yolunu takip ederek, görev zamanlayıcıyı çalıştırabilirsiniz. (Win+R ile Çalıştır pencereciğini açıp taskschd.msc /s komutuyla da çalışıtırabilirsiniz.)
Görev zamanlayıcının sol yanından görev ağacını (görev kitaplığını) genişleterek Microsoft > Windows > Time Synchronization altına gelin ve görevlerin olduğu alana sağ tıklayarak Görev Al… deyin ve indirdiğiniz dosyayı gösterin. Bu kısımda nereye sağ tuş ile tıklayacağınızı alttaki ekran görüntüsünden görebilirsiniz.

UbuntuGorevZamanla

Hepsi bu kadar, artık her açılıştan 30 sn. sonra Windows saatini internet zaman sunucuları ile arkaplanda eşitleyecektir.

Yukarıda verdiğim dosyayı kullanmak istemiyorsanız. Bu bağlantıda anlatılanları uygulayarak kendiniz de bir görev zamanlayabilirsiniz. Ancak buradaki anlatımda 30 sn.’lik gecikme eklenmemiş, ben eklemenizi tavsiye ederim.

Hoş ve hoşça kalın.

Not: Yazı NetTime programını eklemek için güncellenmiştir. 29.01.2019

Yorum yapın